DigiState

  • Je bedrijf gehackt, wat nu?

Cyberaanvallen komen steeds vaker voor. Maar wat als jouw bedrijf ineens slachtoffer wordt? Paniek is een slechte raadgever, dus een duidelijk actieplan is essentieel.

Eerste signalen: neem een dreiging altijd serieus

Veel ondernemers ontvangen weleens een verdachte e-mail. Vaak is het spam, maar wat als er in een mail echt bewijzen staan dat hackers toegang hebben tot je data? Bijvoorbeeld klantgegevens of vertrouwelijke documenten? Dan is het tijd om direct actie te ondernemen.

De eerste stappen na een cyberaanval

Een cyberaanval vraagt om een gestructureerde aanpak. Dit zijn de belangrijkste eerste stappen:

Beperk de schade
Ga ervan uit dat hackers nog steeds binnen zijn. Schakel je IT-afdeling of een externe expert (zoals ons) in om de toegang tot je systemen direct af te sluiten.

Breng de impact in kaart
Welke systemen en gegevens zijn getroffen? Zijn klantgegevens gelekt? Hoe groot is de schade? Dit helpt bij verdere beslissingen.

Informeer de juiste partijen
Je moet een cyberincident binnen 72 uur melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens als er een datalek is. Werk je met een cybersecurityverzekering? Betrek hen er dan ook zo snel mogelijk bij.

Communicatie is key
Zijn klantgegevens buitgemaakt? Dan is transparantie belangrijk. Laat klanten en andere betrokkenen weten wat er speelt en welke maatregelen je neemt.

Voorkomen is beter dan genezen

Een hack volledig voorkomen is lastig, maar je kunt het risico wel flink verkleinen. Belangrijke maatregelen zijn:

Goede back-ups
Zorg dat je back-ups op een veilige, aparte locatie staan. Als hackers toegang krijgen tot je netwerk, mogen ze niet zomaar je back-ups kunnen wissen. Wil je weten hoe wij de back-ups voor onze klanten hebben ingericht? Daar hebben wij hier een mooi stuk over geschreven.

Security awareness bij medewerkers
Phishing is nog steeds de grootste oorzaak van hacks. Zorg dat je medewerkers getraind zijn om verdachte e-mails en links te herkennen.

Sterke wachtwoorden en MFA
Gebruik unieke wachtwoorden en multi-factor authenticatie (MFA) voor alle belangrijke systemen. Dit voorkomt dat hackers met één gestolen wachtwoord direct overal toegang krijgen.

Cybersecurity goed geregeld?

Hoe goed is jouw IT-beveiliging? Een aantal belangrijke checkvragen:

  • Weet je zeker dat je back-ups veilig en onbereikbaar voor hackers zijn?
  • Hebben je medewerkers een security awareness training gehad?
  • Is MFA ingeschakeld op al je systemen?

Wil je zeker weten dat jouw bedrijf niet onnodig risico loopt? Wij helpen je met een beveiligingscheck en praktische adviezen.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en zorg dat jouw bedrijf weerbaar is tegen cyberaanvallen.

Deel dit :

Andere onderwerpen

Klant vertelt

Door het beheer uit te besteden, kunnen wij de focus leggen op productontwikkeling. Het is dan wel belangrijk om een betrouwbare partij te hebben. Met DigiState was er meteen een klik.

Tijd voor een kop koffie?

Wij helpen graag om jouw ICT beleid en ambities voor de komende jaren uit te stippelen.

Neem geheel vrijblijvend contact op en stel gerust al je vragen.

Koffie doen?

Andere posts
#

Nieuwe regelgeving op komst: wat betekent de NIS2 voor jouw bedrijf?

28 november 2024
Vanaf het derde kwartaal van 2025 geldt de NIS2-wet in Nederland. Deze Europese richtlijn eist strengere beveiliging van IT-systemen. Weet jij al hoe jouw beveiliging ervoor staat?
Lees verder
#

Natasja's eerste dagen bij DigiState

27 juni 2024
In juni 2024 is Natasja Langenberg ons team komen versterken als junior beheerder. In deze introductie vertelt Natasja over haar eerste werkdagen bij ons en hoe ze haar plek heeft gevonden in ons…
Lees verder
#

Zorg & ICT: samen sterker worden!

16 januari 2024
In de gezondheidssector is het cruciaal om de veiligheid en vertrouwelijkheid van data te waarborgen. Wij geloven dat IT kan de zorg vooruit helpen. Lees hier verder.
Lees verder