“Nederland is te afhankelijk van Amerikaanse internetdiensten. Kom nu met een Plan B.” – Algemene Rekenkamer, bron: NOS Nieuwsuur, 4 april 2025
De afgelopen weken komt het onderwerp bijna wekelijks in het nieuws: datasoevereiniteit. De vraag waar je data staat en wie toegang toe heeft, speelt steeds vaker. Niet alleen in de overheid, maar ook bij onze klanten.
En terecht. Want als gemeente, mkb’er of zorgorganisatie (of welk bedrijf dan ook) wil je kunnen vertrouwen op je IT.
De overheid werkt al aan een Plan B
De Nederlandse overheid werkt inmiddels aan een eigen rijkscloud: een veilige, Nederlandse cloudomgeving waarin overheden hun data onder eigen regie kunnen opslaan. Waarom? Omdat op dit moment vrijwel alle overheden communiceren via Microsoft. Stel dat er morgen, door geopolitieke spanningen of gewijzigde wetgeving, een schakel wordt uitgezet. Dan ligt de hele communicatie-infrastructuur van de overheid stil. Is dat waarschijnlijk? Niet direct. Is het mogelijk? Absoluut.
Het is dus geen vaststaand doemscenario, maar wel een risico dat serieus genomen wordt. En dus werkt de overheid nu aan een alternatief. Geen overhaaste verhuizing, maar een doordachte strategie waarbij de regie weer dichterbij komt te liggen. Daar kunnen wij alleen maar achter staan.
Je hoeft niet rigoureus over te stappen
We merken dat dit onderwerp ook bij onze klanten begint te leven. Vragen die we vaak krijgen:
- “Is het wel veilig dat onze bedrijfsinformatie op Amerikaanse servers staat?”
- “Wat als de regels ineens veranderen?”
- “Zijn er Europese alternatieven?”
Het korte antwoord op die laatste vraag: ja, die zijn er. Maar dat betekent niet dat je rigoureus hoeft over te stappen op een ander systeem. Vooropgesteld: wij geloven niet in een 'alles of niets'-verhaal. Werk je met Microsoft of Google en werkt dat goed voor jou? Blijf dat dan vooral doen. Maar weet ook dat je wél een keuze hebt. Er zijn betrouwbare, Europese alternatieven.
Wij helpen je graag met het uitstippelen van een tweesporenbeleid:
- Microsoft of Google voor je vertrouwde tools
- Een soeverein alternatief voor gevoelige data of communicatie
Bijvoorbeeld met Nextcloud, een open source alternatief voor SharePoint en OneDrive. Volledig gehost in ons Nederlandse datacenter, ISO 27001- en NEN 7510-gecertificeerd. Zo weet je zeker waar je data staat en wie erbij kan. Ook voor e-mail zijn er verschillende alternatieven mogelijk.
Steeds meer organisaties, van universiteiten tot mkb-bedrijven, kiezen voor deze route. Ze willen niet per se weg van Microsoft of Google, maar ze willen wel de regie met maximale flexibiliteit. Een hybride model werkt dan het best.
Tijd voor een goed gesprek?
Ben je benieuwd wat datasoevereiniteit voor jouw organisatie betekent? Of wil je weten hoe een Plan B eruit kan zien zonder je hele IT-omgeving om te gooien?
We gaan graag het gesprek met je aan om een helder inzicht te krijgen in je opties.

Je bedrijf gehackt, wat nu?

Wat betekent de NIS2 voor jouw bedrijf?
