We horen het vaak: ‘Mijn WordPress website is traag. Wat kunnen wij hieraan doen?’
Een vrij simpele oplossing die je met de hulp van je ontwikkelaar kunt toepassen is het cachen van je website. De ontwikkelaar installeert een caching plugin, stelt deze op de juiste manier in en voila!
Wat is caching?
Elke webpagina die wordt bezocht moet worden geraadpleegd op de server die jouw website host. Eerst gaat er een verzoek naar de server, vervolgens moet de server dit verwerken en ten slotte stuurt de server het eindresultaat naar de browser van de websitebezoeker. Een webpagina kan bestaan uit onder andere afbeeldingen, titels en teksten. Al deze verzoeken moeten elke keer opnieuw worden geladen. Vooral bij een complexe website kan dit voor een lange laadtijd zorgen.
Dat is waar een caching plugin uitkomst biedt. De plugin onthoudt de inhoud van een webpagina en dupliceert deze als een soort screenshot. Je webpagina’s worden dan rechtstreeks uit de cache geladen, waardoor er veel minder tijd nodig is om een pagina te weergeven.
Daarnaast zorgt caching voor:
- Een betere gebruiksvriendelijkheid. Een snelle website is immers fijner om te gebruiken. Wist je dat 40% van de smartphonegebruikers een website verlaat wanneer deze langer dan 3 seconden laadt? Daarnaast kan 1 seconde vertraging resulteren in 7% minder conversie;
- Minder resources van je server, zoals geheugen en rekenkracht. Minder resources zorgen voor een snellere website;
- Een positieve invloed op je SEO. Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijke rankingfactor voor Google. Snelle websites maken meer kans om hoger te worden geïndexeerd;
- Een lagere TTFB. TTFB staat voor time to first byte. Dit is de reactietijd van het verzoek tot aan de eerste byte die de browser ontvangt. Een caching tool kan je TTFB tot wel 90% verbeteren. Vooral nu Google de Core Web Vitals in het leven heeft geroepen is de TTFB een belangrijk aspect wanneer je je website optimaliseert voor zoekmachines.
Welke caching plugins zijn er en welke moet je gebruiken?
Er zijn diverse caching plugins voor WordPress beschikbaar, zowel gratis als betaald. Welke jij nodig hebt is van meerdere factoren en behoeften afhankelijk, zoals je server en de fysieke locatie van jou en je websitebezoekers. Overleg met je ontwikkelaar welke plugin voor jou het meest geschikt is.
Dit zijn de meest gangbare caching plugins:
- WP Rocket – $49 tot $249 per jaar
- Cache Enabler – gratis
- Comet Cache – $39 tot $139 eenmalig
- W3 Total Cache – gratis
- WP Super Cache – gratis
Wist je dat je server (en de hosting) ook de oorzaak kan zijn voor een langzame website? Vooral als een server vol staat met websites, dan wordt er teveel gebruik gemaakt van de beschikbare resources op hetzelfde moment. De server kan de verzoeken dan gewoonweg niet aan. Geen zorgen… Dit is vooral het geval bij budget hosting partijen. Wij configureren onze servers altijd zo “licht mogelijk”. We belasten een server niet met zaken die niet nodig zijn. Er is dan meer vermogen en capaciteit om puur en alleen websites te serveren.
Wij bevinden ons in de betere datacenters van Nederland en hebben ons eigen snelle netwerk. Ook dit netwerk is gebaseerd op High-End hardware (Juniper Routers en Switches). Met diverse Uplinks kunnen wij een goede, snelle en vooral stabiele internetverbinding garanderen wat weer bijdraagt aan een hoge reactietijd en korte TTFB.
Ben je benieuwd naar onze hostingpakketten of heb je een vraag? Neem dan gerust contact op.

Waarom datasoevereiniteit steeds urgenter wordt

Je bedrijf gehackt, wat nu?
