DigiState

  • Marco Mooij: “Ik kan mijn creativiteit kwijt in de IT”

Na twaalf jaar bij zijn vorige werkgever vond Marco het tijd voor iets nieuws. Inmiddels is hij een paar weken aan de slag bij DigiState als Netwerk- en Linuxbeheerder. Hoe bevalt het hem? Marco: “Hier werken mensen die echt verstand hebben van hun vak. En het is nog gezellig ook.”

Van stagiair tot vleugels uitslaan

“Ik begon ooit bij Accensys als stagiair en bleef daar uiteindelijk twaalf jaar werken. Ik ben daar flink gegroeid en heb er veel geleerd, maar op een gegeven moment werd het tijd voor een andere omgeving en systemen. Ik dacht: dit is het moment om mijn vleugels uit te slaan.”

Hij ging op zoek naar een plek waar hij zijn creativiteit kwijt kon en kon blijven groeien. 
“Ik wil geen nummertje zijn in een groot bedrijf. Ik wil meedenken, bouwen aan stabiele netwerken en ruimte hebben om dingen slimmer te doen.”

Die plek vond hij bij DigiState. “DigiState is een platte en serieuze organisatie. We zijn een groep nerds -in de beste zin van het woord- die weten waar we mee bezig zijn. Iedereen helpt elkaar, we lachen veel, en er is ruimte voor ideeën en creativiteit.”

Creativiteit in de IT? Zeker weten.

Dat Marco ooit architectuur wilde studeren, zegt iets over zijn creatieve aard. “Daarvoor zou ik eerst een studie bouwkunde moeten afronden. Maar na een paar maanden kwam ik erachter dat bouwkunde erg strikt is met regels en ik niet gemaakt ben om tien keer hetzelfde raamkozijn te tekenen,” lacht hij.

“Je zou het niet denken, maar gek genoeg kan ik mijn creativiteit wel kwijt in de IT. In deze wereld zijn vaak meerdere oplossingen mogelijk. Het is als puzzelen en ik vind het heerlijk om de slimste, meest duurzame en efficiënte oplossing te vinden.”

Niet lullen, maar logisch ordenen

“Ik heb een beetje OCD als het gaat om systemen. Ik wil dat alles logisch geconfigureerd en aangesloten is. Geen rare uitzonderingen. Geen systemen die op pleisterwerk draaien. Gewoon net zoals een goed geordende bestekla: mes bij de messen, vork bij de vorken. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Dat past ook goed bij mijn rol. Ik richt me nu vooral op de infrastructuur, zowel intern als bij klanten. Ik breng de infrastructuur in kaart en analyseer hoe alles met elkaar verbonden is. Zo krijg ik een duidelijk beeld van de werking en kan ik identificeren waar verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast ga ik aan de slag met upgrades en de migratie van verschillende Linux-machines.”

Van technische schuld naar slimme structuren

Waar Marco allergisch voor is? “Technische schuld. Dat je even snel iets oplost waardoor het systeem complexer wordt. Hierdoor worden toekomstige problemen ook complexer en duren ze langer om op te lossen. Deze technische schuld komt je later altijd duur te staan. Ik wil dingen meteen goed doen, zodat we later niet voor grotere problemen staan. Een wijs man heeft eens gezegd: “Een idioot bewondert complexiteit, een genie bewondert simpliciteit.”.”

Zijn kracht? “Naast creativiteit en precies werken, denk ik dat ik goed kan uitleggen wat er speelt, zonder klanten lastig te vallen met technisch geneuzel. Als iemands e-mail eruit ligt, wil je niet horen over foutcodes en servers: je wilt weten dat het opgelost wordt.”

Een warm welkom

Zijn eerste weken bij DigiState omschrijft Marco als warm en goed georganiseerd. “Vanaf dag één werd ik in het diepe gegooid, maar wel met zwemvest. Ik kreeg ruimte om te landen, klanten te leren kennen en systemen te doorgronden. Maar ik kon ook meteen aan de slag. Die balans is top.”

Als we vragen om de toekomst zegt Marco het volgende: “Ik wil hier bijdragen aan een structuur die niet alleen technisch klopt, maar ook logisch voelt. Zodat alles draait als een geoliede machine… Of nou ja, een netjes georganiseerde bestekla.”
 

Deel dit :

Andere onderwerpen

Klant vertelt

Wij zijn al jaren klant bij DigiState, de service en snelle support zijn, voor ons als communicatie bureau erg belangrijk. DigiState maakt haar belofte waar!

Tijd voor een kop koffie?

Wij helpen graag om jouw ICT beleid en ambities voor de komende jaren uit te stippelen.

Neem geheel vrijblijvend contact op en stel gerust al je vragen.

Koffie doen?

Andere posts
#

Waarom datasoevereiniteit steeds urgenter wordt

18 april 2025
De afgelopen weken komt het onderwerp bijna wekelijks in het nieuws: datasoevereiniteit. De vraag waar je data staat en wie toegang toe heeft, speelt steeds vaker.
Lees verder
#

Je bedrijf gehackt, wat nu?

14 maart 2025
Cyberaanvallen komen steeds vaker voor. Maar wat als jouw bedrijf ineens slachtoffer wordt? Paniek is een slechte raadgever, dus een duidelijk actieplan is essentieel.
Lees verder
#

Wat betekent de NIS2 voor jouw bedrijf?

28 november 2024
Vanaf het derde kwartaal van 2025 geldt de NIS2-wet in Nederland. Deze Europese richtlijn eist strengere beveiliging van IT-systemen. Weet jij al hoe jouw beveiliging ervoor staat?
Lees verder